Lečenje štitne žlezde homeopatijom

Homeopatija je prirodni način lečenja čiji je osnovni princip slično se leči sličnim. To znači da će jedan lek koji kod zdrave osobe izaziva određene simptome, moći da leči kada te simptome prepoznamo kod bolesne osobe. Svima je poznato da većina nas plače dok seče crni luk, da nas peku oči i da pocrvene. Kada se takvi simptomi jave pri alergijama ili prehladama, možemo primeniti homeopatski lek od luka. Ovo je bitna razlika u pristupu lečenja u odnosu na konvencionalnu medicinu u kojoj simptome bolesti otklanjamo suprotnim sredstvima, koja trenutno smire simptome i često ih potisnu, da bi se kasnije pojavili u još jačem obliku.
Lečenje se zasniva na holističkom pristupu pacijentu, što podrazumeva da lečimo čoveka u celini, a ne bolest ili dijagnozu. Prilikom pregleda i određivanja terapije uzimaju se u obzir svi fizički, mentalni i emocionalni simptomi, kao i nasledni faktori. To je razlog što se za isto oboljenje (istu dijagnozu), kod dve osobe daje različiti lek.
Homeopatski lek podstiče organizam na samoizlečenje, delujući na njegovu vitalnu silu  ili dinamis, životnu energiju koja nas održava u ravnoteži sa našom unutrašnjom i spoljnom sredinom, odnosno održava nas u stanju zdravlja. Često tada koristimo izraz imunitet u najširem značenju. Homeopatski lekovi su biljnog, mineralnog i životinjskog porekla, proizvedeni posebnim farmaceutskim postupcima, u izuzetno niskim dozama, odnosno velikim razblaženjem osnovne supstance. Posebnim procesom potenciranja, homeopatska supstanca dobija svoja lekovita svojstva. Lekovi su u obliku kapi, malih granula lako rastvorljivih u ustima, tableta ili masti.
Homeopatija je suptilni, individualni metod lečenja koji mogu koristiti svi (trudnice, novorođene bebe, mala deca), bezopasan je i sa jasno određenim postulatima.
Može se kombinovati sa drugim metodama lečenja, osim što one onda smanjuju efekat homeopatske terapije .
Važno je prvo naglasti da je potrebno izvršiti detaljnu dijagnostiku, uobičajenim medicinskim metodama, što nam daje sliku same štitne žlezde, njen izgled i funkciju: da li je uvećana, da li ima čvoriće, kako oni izgledaju, kako izgleda tkivo same žlezde, kakva je njena funkcija: hiper, hipo ili eutirotična, zatim prisustvo antitela, da li se radi o zapaljenskom procesu i dr.


Naravno, uvek je bolje kada se sa lečenjem počne dok su promene još u začetku.
Homeopatski lekovi, maksimalno koliko je to moguće, dovode rad štitne žlezde u ravnotežu. Nije neobično da dve osobe sa različitim dijagnozama koriste isti lek. Mogu da se daju tzv. akutni lekovi, ali oni samo nakratko okupiraju neke neprijatne simptome.
Lečenje konstitucionim homeopatskim lekom je dugotrajnije i efikasnije jer terapiji daje individualnost i specifičnost. Potrebno je da postoji saradnja endokrinologa i lekara homeopate, jer ako neko koristi klasične lekove ne bi trebalo da ih ukida, već im se samo dodaju homeopatski. Doza se vremenom može korigovati, ali naravno isključivo uz konsultaciju endokrinologa.
Kod homeopatskog lečenja, kao i kod ostalih prirodnih metoda, može se javiti početno pojačavanje simptoma ili pojava nekih starih, u vidu glavobolja, mučnina, svraba... To nije obavezno, ali je normalna pojava. Vrlo je bitno da se pacijent  tada javi homeopati, jer on može da proceni da li su simptomi izazvani homeopatskim lekom ili su neki novi .


U terapiji štitne žlezde u upotrebi je nekoliko stotina lekova. Navešćemo samo neke od njih, ali je pre početka uzimanja bilo kojeg homeopatskog preparata važno naglasiti da pacijenti moraju da se jave homeopati koji će odrediti i potenciju. Lečenje je kompleksno i potrebno je koristiti i druge metode.
Homeopatska terapija hipotireoze podrazumeva lekove koji u sebi sadrže jod. Fucus vesiculosus- sadrži oko 2% većinom organski vezanog joda. Dozira se  postupno, a reguliše funkciju i organotropski deluje na reparaciju tkiva žlezde. Spongia Officinalis se koristi kada je tiroida je uvećana i tvrda. Javlja se osećaj kao da arterije vrata bolno pulsiraju.
U homepatskom lečenju hipertireoze koristi se Conium maculatum. Na samom početku, kada postoji izražen otok žlezde, Conium terapijski dobro deluje, a može se dati i kao drugo sredstvo. To je sredstvo izbora i kod svih drugih otvrdnulih žlezda. Pilocarpus Jaborandi se primenjuje naročito ako je kao simptom naglašeno jako znojenje.
Ovo su samo primeri nekih od nekoliko stotina lekova koji su u upotrebi. Što više simptoma uzmemo za analizu, lakše određujemo odgovarajući lek.dr Tatjana Lalić,
Kvantna medicina, homeopatija i akupunktura
tatjanalali@yahoo.com© 2015 CAELESTIA I All rights reserved