Nešto malo o restoranima

Od ćevapa, preko francuske kuhinje, pasta i pica na mnogo načina, kinesko-orijentalnih jela: raznorazni pokušaji kreiranja piletine na indonežanski način, ribljih i morskih specijaliteta do ogromnog izbora deserta koji su uglavnom pompezno ispisani, ali ni blizu onoga što bi trebalo da predstavljaju.


Ne postoji druga mogućnost da takav restoran sprema hranu drugačije, osim da u zamrzivačima ima već polupripremljena jela, smrznuto meso, ribu, povrće. Ono što kuvari i vlasnici tih restorana misle, jeste da takva hrana, servirana na samo njima zanimljiv način, u ogromnom tanjiru , ostavlja utisak "svetsko, a naše
". Ako ste uživalac dobro spremljene hrane, pokušaji kamuflaže vas neće prevariti.


Najtužnije je što ni vlasnici, a ni kuvari, nisu nikada u životu probali 80% hrane navedene u jelovniku, spremljene na pravi način i ukusa koji bi trebalo da ima.
Zato po većini beogradskih restorana dobijete pastu sa sosom od četiri sira, gde je sir u pokušaju narendan preko lepljive varijante bešamel sosa sa većinskim sardžajem brašna. Ako kojim slučajem stavite primedbu, sledi ubeđivanje da je to baš sos od četiri sira, ali su plavi sirevi očigledno u kuvanju izgubili boju. Hm? Da nisu kuvani sa nekim izbeljivačem koji se reklamira stalno na TV-u?
Zato su mi favoriti mali jelovnici, promišljeni, odabranog sadržaja i nevelikog broja jela.

Caelestia CS
© 2015 CAELESTIA I All rights reserved