Fraschetteria Brunetti vs. Toscana mia

Jedan je u Rimu, drugi u Beogradu. Slični su zato što oba imaju jelovnike koji se bave italijanskom kuhinjom, ali ne globalnih razmera, nego lokalnih: jedan rimskom, drugi toskanskom. Oba restorana neguju poseban , pažljiv prema svakom gostu ponaosob, a svaka preporuka je na nivou čitanja misli.

Prvo onaj koji je neku ulicu dalje od kruga dvojke. Šta je 1.200 km za dobar provod? U Rimu gde je svaka ulica neko turističko hodočašće, pa shodno tome i organizovana kada su sve vrste usluga u pitanju da zadovolji brzinsko razgledanje grada, osveženje kafom ili pićem, nekom hranom spremljenom za 20 istovremeno ušavših gostiju za 15 minuta, u takvom Rimu je skoro nadrealno ući u Via Angelo Brunetti 25, u restoran "maštovitog" naziva Fraschetteria Brunetti, nedaleko od trga i istoimene crkve Santa Maria del Popolo, prevedeno na srpski-između Terazija i Slavije, i jesti jela tipična za rimsku kuhinju, spremljena od svežih namirnica koje izaberete nišaneći prstom. Na tako nestvarnom mestu, u ambijentu koji je izgubio identitet, jer je vlasnik izlepio sva slobodna mesta po zidovima utiscima gostiju, uglavnom slučajno naišlih, iz celog sveta, osećate se članom nekog tajnog društva koje bi da sačuva lozinku za ulazak u svet dobre hrane u gradu koji sve ima, ali toga najmanje.
Vlasnik, Er Lupo, vas mazi i pazi, pogađa želje, donosi probice na tanjiru da biste se lakše odlučili, poji domaćim vinom i na kraju "dotuče" najboljim tiramisuom koji pravi po sopstvenom receptu.
Osoblje : komada 3-4. Muzika iz vremena filma La dolce Vita, samo čekate da se pojavi Mastrojani, inače za života bio redovni gost pomenutog lokala. Gospodin Lupo (kako slikovito umetničko ime) vas poslužuje i svaki ga refren "nađe". Peva na sav glas, a vi se topite u specijalitetima koji su servirani da izgleda da će zafaliti, a na kraju ne možete da ustanete od stola.
Čari restorana je teško opisati, kvalitet hrane još teže, ali jedinstvenost se ne može poreći. Ostaje da se u prolazu isproba napisano.www.fraschetteriabrunetti.it

www.tripadvisor.de/ShowUserReviews-g187791-d1498995-r109904994-Fraschetteria_Brunetti-Rome_Lazio.html


Drugi restoran, zaista iza ugla, u senci ogromnih lipa na Voždovcu, u ulici Bilećkoj 33, ima poetičan naziv Toscana mia. U imenu su emocije vlasnika koji je u Toskani proveo veliki deo svoje mladosti i odatle poneo znanja i umeća vezana za dobru kuhinju sa akcentom na namirnicama koje stižu direktno iz toskanskog regiona i daju "miris i ukus" atmosferi sunčane Toskane.
U svedenom ambijentu, velike slike pejzaža koji nedvosmisleno predstavljaju Toskanu, umetnost je bila osim ambijenta, naći prave ljude koji će ispratiti ideju o kvalitetu i hedonističkom užitku.
Kakav ambijent, takav i jelovnik. Koncipirano po italijanskom modelu : Antipasti ili predjela, Primi piatti-prvo jelo, Secondi piatti-glavno jelo, desert. Sve se može jesti samo za sebe jer su porcije obilne, a ko ima kapaciteta može da napravi neku kombinaciju koju je moguće savladati u okviru jednog obroka. Sumnjam, ali možda se neko i usudi. Hrana ima baš onakav ukus kakav bi naručeno jelo trebalo da ima, od jednostavnih Spaghetti all` aglio, olio e pepperoncino-komplikovan naziv za špagete spremljene sa maslinovim uljem, belim lukom, feferonima i svežim začinima, jednostavno i pikantno, pa do bifteka na više načina, koji se topi u svakoj varijanti.
Paste se prave po izvornoj recepturi , sveže spremljene mogu da budu izvanredno jelo u vrućim letnjim danima. Vino je takođe italijansko a preporuka uvek pogodi pravu meru.
Ono što ostane na kraju je desert. Uopšte se ne treba dvoumiti. Tart mascarpone je -to die for ! U mirnoj voždovačkoj ulici, u hladu lipa, uživati u kvalitetnom obroku odlično izbalansiranog jelovnika , jeste nešto što čini ovaj restoran bliskim rođakom Fraschetterie Brunetti. Tako su blizu, a tako daleko. Srećom po nas, Voždovac je na 10 minuta bilo kojim prevozom od centra Beograda.www.toscanamia.rs


Caelestia CS© 2015 CAELESTIA I All rights reserved