Čarobne sitnice

Viđala sam fenomenalno dizajnirane prostore, vrlo skupo opremljene, dovedene do perfekcije u realizaciji ideje kreatora, a jezivo prazne, neprijatne, hladne. Nigde ni trunke života, čak ni u brižljivo napravljenim aranžmanima cvetova koji su nemilosrdno posečeni da bi bili ukras nekog besprekornog i beživotnog prostora.

Sitnice su i naše fotografije koje nas podsećaju na detinjstvo, letovanja, nestašluke, davno izgubljenu rodbinu, prošlost sa mirisima, ukusima, muzikom, događajima.

Čarobne sitnice su one stvarčice koje volimo da dobijemo ili poklonimo, da ih stavimo na vidno mesto kako bismo uživali svaki put kada ih vidimo ili upotrebimo, a i kako bi drugi dobili našu poruku da nismo ludi za nekakvim bogatstvima, nego za toplinom i lepotom života. Bogatstvo nikada, ili skoro nikada, nije nekoga izlečilo, pravilo mu prijatno društvo, radovalo ga. Lepa reč, šolja toplog napitka, ručno ispleten šal ili keks koji baš volimo, svakako jesu doprineli mnogo puta tome da se osećamo bolje, da cenimo ono što imamo, drugima pružamo i od drugih primamo.

Sapuni lepih mirisa u rublju nam svaki put izazovu osećaj prijatnosti kada otvorimo ormane, vanilice ili praline uz čaj i kafu učine da razgovor teče glatko i da se ljudi više smeju.


Porcelanske šolje sa nežnim cvetićima ili tačkicama, bude u nama sećanja , ali i učine da nam napitak u njima bude mnogo ukusniji, nego u grozomornoj plastici.

Muzika koja nas opušta ili natera da cupkamo u stolici, nekada i otplešemo sami ili u sa nekim u tempu koji nas ponese.
Miris papira knjige ili časopisa, jednak učinak ima na naše receptore kao i parfemi u lepim bočicama, sapuni u svilenom papiru ili neka jela koja volimo.U čarobne sitnice spada sve, i baš - sve, što nas čini srećnim, što nam život čini lepšim, što nas raduje i uvek izmami osmeh. To su i postupci koje učinimo sa namerom da nekoga obradujemo i iznenadimo, da darujemo. Bez njih bi život bio vrlo naporan, sumoran, dosadan do smrti.


Caelestia CS
© 2015 CAELESTIA I All rights reserved