Šta se sve može lečiti terapijom svetlošću?

Ocem moderne foto-terapije se smatra farsko-danski naučnik Niels Ryberg Finsen, koji je još davne 1903. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju za svoja dostignuća u lečenju lups vulgarisa. Finsen je prvi napravio veštački izvor svetlosti za svrhu lečenja ove bolesti. U čast ovog naučnika, postoji Finsenova laboratorija na univerzitetskoj klinici u Kopenhagenu, kao i skulptura vajara Rudolph Tegner-a koja predstavlja tri figure, muškarca i dve žene, koji su okrenuti ka nebu i simbolizuju Finsenovu naučno dokazanu teoriju o lekovitom svojstvu svetlosti.

Moderna nauka je na osnovu ovog pronalska otišla dalje, tako da je terapija svetlošću naučno priznata u lečenju mnogih oboljenja. Posebno dobre rezultate daje "kupanje svetlošću" u geografskim područjima gde je kraći dan i gde je raširen sindrom zimske depresije i nesanice. Ova metoda se zvanično primenjuje u zdravstvenim ustanovama, kao i u formi kućnog lečenja.

Razvojem led-tehnologije stvorili su se uslovi za proizvodnji manjih lampi, samim tim i komforniju kućnu primenu terapije.

Osnova za lečenje depresije svetlošću je manipulacija rada melatonina-hormona tame i serotonina-hormona zadovoljstva, koji utiču na spavanje i raspoloženje ljudi. U primeni su izvori bele svetlosti od 10.000 luksa, ali i svetlosti drugih talasnih dužina: od plave (470 nm) do zelene (525 nm), kao i najnovije lampe proizvedene u led -tehnologiji koje emituju svetlost različitih boja i dužina u terapijskim dozama od 350 luksa.

Prednosti ove terapije su se pokazale i u tretiranju zaposlenih u velikim poslovnim zgradama, koji najveći deo dana provode u prostoru bez prirodnog izvora svetlosti, što se produženo odražava na njihovo psihičko stanje, osećaj konstantnog umora i iscrpljenosti, nesasnicu. Stoga postoje i manje lampe koje mogu stalno da stoje na radnom stolu i pomažu organizmu da dobije dovoljno svetlosti za bolje funkcionisanje i neutralisanje posledica nedostatka svetlosti.

Foto-terapija je široku primenu našla u dermatologiji u lečenju neurodermitisa, psorijaze, akni (Blue Light Therapy), kao i vrlo ozbiljnih oboljenja kože. Odlične rezultate u procesu usporavanja starenja kože (AntiAging) daje terapija crvenom svetlošću (Redlight Skin Therapy) kojom se stimuliše proizvodnja kolagena i podmlađivanje kože.

Terapija svetlošću se pokazala kao neškodljiva metoda, što je preporučuje u lečenju mnogih oboljenja gde daje odlične rezultate.


Caelestia CS
© 2015 CAELESTIA I All rights reserved