Homeopatija

Homeopatija je sistem medicine u čijoj je osnovi lečenje pacijenata visoko razblaženim supstancama koje pokreću prirodni sistem i potencijal naših tela za samo-lečenje, i kojima se stimuliše i ojačava imuni sistem. Ovaj sistem je zasnovan na principu 'slično se sličnim leči', sto znači da supstanca koja izaziva određene simptome u telu zdrave osobe, moze da leči bolest koja ima iste simptome, kada se osoba razboli.
Na primer Coffea Cruda (sirova kafa) može da se koristi u lečenju nesanice, zato što izaziva nesanicu kod zdravih osoba koje je konzumiraju. Kora kinina izaziva kod zdravih osoba simtome slične malariji - kinin se koristi u lečenju malarije i u Savremenoj Medicini. Svi znamo koje simtome na očima i nosu izaziva crni luk dok ga seckamo, zato ga homeopatija koristi u lečenju prehlade, itd.

Istorija

Homeopatija se upotrebljava kao sistem lečenja širom sveta već više od 200 godina. U savremenom svetu se svrstava u terapije priznate i prihvaćene za lečenje, a koje se nazivaju Komplementarna Medicina, i u koju spadaju još Osteopatija, Kiropraksa, Herbalna Medicina i Akupunktura. Svetska Zdravstvena Organizacija još 1994. godine navela da je Homeopatija uključena u nacionalni sistem lečenja u zemljama kao što su Nemačka, Francuska, Indija, Velika Britanija, Meksiko, itd.
Homeopatija datira još iz vremena Hipokrata i Stare Grčke, kada je primećeno da se ponavljano povraćanje može lečiti biljkom koja izaziva povraćanje - ipekakuana, ali je tek krajem XVIII veka počela da se ozbiljno primenjuje u lečenju pacijenata od strane nemačkog lekara i hemičara Samjuela Hanemana, koji je postavio naučni i filozofski koncept na kome se bazira ovaj sistem, predložen tada kao novi način lečenja bolesti.

Homeopatski lekovi

Efikasnost homeopatskih lekova se prema ovoj teoriji zasniva na pamćenju energetskog prisustva i energetskog kvaliteta neke materije u razblaženom rastvoru. I to bez obzira što je ponekad razblaženje tako veliko da se čak ni delići te materije ne mogu detektovati u rastvoru.
Homeopati biraju lekove ne samo prema pacijentovim trenutnim fizičkim simptomima, nego i prema trenutnim emocijama, pridruženim bolestima, psihičkom stanju, načinu života, itd. Različiti pacijenti, sa istim ili sličnim simptomima, se leče različitim homeopatskim lekovima.


Homeopatski lekovi generalno poboljšavaju i angažuju odbrambenu energiju tela, i na taj način mu pomažu da se samoizleči. Ovi lekovi su: vrlo bezbedni, čak i za primenu kod trudnica, beba i dece mogu se bezbedno koristiti i u kombinaciji sa većinom lekova Savremene Medicine nisu toksični ne izazivaju navikavanje.
Homeopatski lekovi vode poreklo od različtih biljaka, minerala i delova životinja. Sirovi ekstrakt ovih supstanci je prvo spremljen u obliku 'tinkture' sa alkoholom, a kasnije se od ove tinkture prave potrebna razblaženja leka sa vodom. U toku ovog procesa se pri svakom nivou razblaženja ponavljaju vrlo brza mućkanja ovako razblaženih rastvora. Smatra se da ovaj proces mućkanja dovodi do prenosa energije osnovne materije na razblaživač koji je 'pamti'. Prema ovoj teoriji, naše telo je sposobno da otkrije i iskoristi osnovne informacije dobijene iz ovog rastvora.

Primeri korišćenja homeopatskih preparata


Homeopatija može pružiti vrlo blag i efikasan pristup lečenju različitih fizičkih i psihičkih tegoba kod odraslih.

Može se koristiti u lečenju:
- zubobolje ili posle stomatoloških zahvata - Arnica, Hypericum, Ruta
- gušobolje - Belladonna, Hepar sulph, Lachesis
- manjih opekotina - Urtica urens, Arnica, Causticum
- istegnuća i uganuća zglobova - Arnica, Rhus tox, Bryonia, Ruta, Ledum
- lošeg varenja - Pulsatilla, Carbo veg, Arsenicum album
- ekcema - Calc carb, Petroleum, Graphites
- psorijaze - Lycopodium, Arsenicum album, Sepia, Graphites
- povišenog pritiska - Natrium mur, Nux vomica, Staphysagria
- glavobolja koje potiču od stresa - Bryonia, Sulphur, Nux vomica, Pulsatilla
- za olakšavanje tegoba pre ili u toku menstrucaije - Natrium mur, Sepia, Bryonia, Lachesis, Apis
- pre ili u toku menopauze - Pulsatilla, Phosphorus, Lachesis, Sepia
- problema sa prostatom - Lycopodium, Pulsatilla, Nux vomica.
- Mogu se koristiti i u lečenju artritisa, astme, gorušice, povišene temperature, rana i povreda na koži, anksioznosti, straha od neuspeha, depresije, emotivne razdražljivosti, gripa, itd.

Homeopatija takođe pomaže bebama i deci, i to sa vrlo brzim i začuđujućim efektima zato što su deca obično puna vitalne energije. Ovi lekovi su odlična preventivna medicina, a i za lečenje simptoma i bolesti kao sto su bolovi u ušima, prehlade, hronična upala krajnika, poremećaji varenja i pasaže stolice, povišena temperatura, olakšavanje tegoba u toku dečjih zaraznih bolesti, itd.

Primeri korišćenja homeopatskih lekova kod beba i dece
- olakšavanje tegoba pri nicanju zuba - Chamomilla, Aconite, Calc phos
- stomačnih tegoba - Magnesium phos, Nux vomica, Chamomilla
- kožne iritacije od pelena - Calendula & Calendula krema, Apis, Graphites
- bolova uva - Pulsatilla
- povišena temperatura - Aconite ili Belladonna, u vrlo visokim temeperaturama praćenim
- crvenilom lica, Gelsemium - praćena groznicom, opštom slabošću, itd.

U trudnoći se može koristiti za
- olakšavanje 'jutarnje mučnine': Ipecac - Nux vomica - Pulsatilla - Sepia
- olakšavanje zatvora: Bryoni - Nux vomica - Sepia - Sulphur

U toku porođaja mogu pomoći i olakšati tegobe sledeći lekovi
- Aconite - porođaj se odvija prebrzo, bolovi prejaki i praćeni osećajem panike
- Arnica - povremeno davati u toku porođaja da bi se sprečio preterani umor i da bi se porođaj odvijao normalno
- Kali phos: pomaže u otklanjanju osećaja psihičke i fizičke iscrpljenosti u toku porođaja
- Pulsatilla: neujednačene i slabe kontrakcije, psihički izmrcvareni, bez želje da nastave mučenje

Posle porođaja
- Arnica: za otklanajanje osetljivosti, i bolova. Pomaže i bebama koje su iscrpljene dugim porođajem.
- Bellis perennis pomaže u olakšavanju jače osetljivosti i bolova posle porođaja
- Kali phos: koristi se za psihičku iscrpljenost, praćenu glavoboljama i umorom
- Pulsatilla: post-partalna neraspoloženja, plačljivost, potreba za utehom.

Neke od homeopatskih lekova možete čuvati i u okviru svoje male kućne apoteke i koristiti ih za lečenje prehlade, posekotina, uboda od insekata, malih opekotina i modrica - Arnica, Aconitum, Belladona, Urtica urens, Calendula, Chamomilla.


Važne napomene
Homeopatski lekovi koje smo naveli u ovom tekstu služe samo za vaše upoznavanje sa mogućnostima i raznovrsnošću ovih lekova, nikako kao preporučena sredstva za samolečenje u pojedinim bolestima.
Homeopatski lekovi se nikada ne uzimaju stalno ili u dugim vremenskim periodima, kao što je najčešće slučaj sa lekovima Savremene Medicine.
Uvek se prvo konsultujte sa homeopatom da li se neka bolest ili stanje može lečiti ovim preparatima ili zahteva istovremenu primenu i lekova iz palete savremene medicine.
Konsultacija je neophodna i u vezi vrste, načina primene, doziranja ovih preparata i dužine njihovog uzimanja.
Savetujemo da svog homeopatu uvek obavestite o svim lekovima i dijetetskim preparatima/suplementima koje uzimate.
Ukoliko želite da se dodatno informišete o stepenu razvijenosti, prihvaćenosti i načinu organizacije Homeopatije u drugim zemljama, kao na primer Velike Britanije, detalje možete naći na webadresi Britanske Homeopatske Asocijacije:
www.trusthomeopathy.org - The British Homepathic Association
Svaka zemlja Zapadne Evrope ili SAD, Australija, Indija, itd., imaju svoje webadrese odgovarajućih društava, pa njihove detalje možete potražiti na nekom od pretraživača.


Dr spec. med. Aneta T. Memić
interna medicina, akupunktura, homeopatija
www.akudoktor.com


© 2015 CAELESTIA I All rights reserved