Prirodna kozmetika - Uvod

Prirodna kozmetika pravi se uz minimalno ili nikakvo korišćenje hemikalija. Proizvodi se isključivo od sirovina organske proizvodnje ili od ekološki čistog, samoniklog bilja, koje mora biti sertifikovano kontrolisanog porekla. Čitav proces proizvodnje mora biti takav da očuva sastav što bliži izvornom, biljnom materijalu.
Prirodna kozmetika ne sme da sadrži konzervanse, sintetičke mirise i boje, silikone, parafine, lanolin, paraben, vazelin, alkohol, genetski modifikovane sirovine, pesticide. Ova kozmetika nikako se, ni u jednom delu proizvodnog procesa, ne testira na životinjama i ne sadrži sastojke dobijene njihovom zloupotrebom. Ambalaža prirodne kozmetike treba da bude biorazgradiva.
Dilema oko toga koliko je koji proizvod prirodan , kako obično stoji na pakovanjima preparata, je skoro nerešiva. Sastojci mogu zaista da budu prirodni, ispravnog porekla, ali u nedovoljnoj količini i previše tehnološki obrađeni, konzervirani, tako da gube smisao prirodnog proizvoda, konkretno-prirodne kozmetike.
Kao konzervansi deluju na prirodne antibakterijske komponente proizvoda : eterična ulja, propolis i alkohol (prirodni alkohol), kao i odgovarajući postupci pri izradi i pakovanju . Na taj način sprečava se kontaminacija preparata i obezbeđuje se dug vek trajanja proizvoda.

Za mikrobiološku sigurnost proizvoda je dozvoljeno, pored prirodnih načina konzerviranja i korišćenje određenih konzervanasa koji su identični prirodnim kao što su:
- benzoeva kiselina, njene soli i etilester
- salicilna kiselina i njene soli
- sorbinska kiselina i njene soli
- benzilalkohol

Svi sertifikati imaju zajedničke kriterijume na osnovu kojih se kozmetika svrstava u prirodnu, tj. organsku. Sertifikati garantuju najmanje 95 % organskih sastojaka.

Svaki proizvod koji nosi naziv prirodne kozmetike mora da bude sertifikovan po principima kontrole kvaliteta:
1. ECOCERT: sistem kontrole i sertifikacije organske proizvodnje bez upotrebe hemikalija
www.ecocert.com/en
www.ecocert.com/en/natural-and-organic-cosmetics

2. BDIH : garancija prirodnog porekla, kvaliteta i neškodljivosti proizvoda koja se dodeljuje prema strogim kriterijumima Instituta BDIH
www.bdih.de
www.kontrollierte-naturkosmetik.de

3. OFC : sertifikat Organic Food Chaina (Organskog prehrambenog lanca Australije), koji je priznat i u Evropi
www.organicfoodchain.com.au
www.ofa.org.au

4. U našoj zemlji proveren od strane Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut ili neke od ustanova koje imaju uslove za proveru kvaliteta na najvišem nivou.
www.batut.org.rs


Caelestia CS


© 2015 CAELESTIA I All rights reserved