Anti aging - ostanite duže mladi

Estetska medicina napreduje brže od svih ostalih grana te nauke, jer je prevelika želja za zaustavljanjem procesa starenja, a diktat modernog društva, gde je imperativ mladost, neumoljivo isključuje one koji ne vode računa o svom kompletnom izgledu. Doduše, to vrlo često prelazi granice dobrog ukusa, ali su i ukusi nešto o čemu ne treba raspravljati. Na raspolaganju su provereni i sigurni preparati, jednostavne procedure, veliki izbor suplemenata. Lepi spolja i iznutra-onda se ne može dogoditi da izostanu rezultati. U moru ponude, neke tehnike i preparati se izdvajaju , pre svega svojom bezbednošću po pacijente, a potom i odličnim rezultatima.

Dermaroler - Kolageno indukciona terapija - Microneedle therapy System

Prilično jednostavna i vrlo efikasna spravica se sastoji od valjka na kome se nalazi od 170-700 iglica, velike finoće, a broja u zavisnosti od proizvođača. Za razliku od klasične mezoterapije iglom u napaž tehnici, roler postiže veći broj uboda na dubini koja je značajna za procese u koži, kao i za prodor preparata koji se nanose nakon ili tokom same procedure dermarolerom.

Mehanizam delovanja je jednostavan i za potpune laike lako objašnjiv:
U pitanju je osobina kože da pokrene proces samozacelivanja nakon bilo kakvog oštećenja, pa bilo ono i minimalno, kakvo jeste od uboda mikro iglicama dermarolera. Reakcija na veliki broj uboda iglicama na maloj površini je munjevit. Nadražajem nervnih receptora prenosi se signal, na koji naš organizam reaguje stvaranjem fibroplasta i ekspresnim zatvaranjem mikro povreda. Kako realno nema povređivanja kože, ova varka navodi naš organizam na reakciju kojom fibroplasti sintetišu kolagen, te se stvara nova mreža vlakana, koža postaje elastičnija, deblja i na taj način se zatežu i ispravljaju bore, ožiljci, nepravilnosti. Stimulacija iglicama dermarolera, osim stvaranja novog kolagenskog omotača i zadebljanja kože na onim mestima gde su starenjem ili nekim drugim uzrocima oštećeni delovi i regije na površini, stimuliše i stvaranje mreže novih kapilara koji bolje snabdevaju kožu krvlju, te ona dobija lepšu boju, deluje i jeste zdravija.


Ukoliko se procedura tretiranja kože lica ili nekog drugog dela tela sprovodi po propisanoj proceduri, kvalitetnim aparatom, uz poštovanja svih higijenskih propisa, mikro kanali probušene kože se zatvaraju veoma brzo, te ne postoji mogućnost infekcije i zapaljenja. Blago crvenilo se brzo povlači, a maksimalni rezultati se vide posle 4-6 nedelja.
Dermarolerom se uspešno tretiraju:
 - bore
 - ožiljci od akni
 - strije
 - celulit
 - opadanje kose
 - poboljšava se tonus kože i efikasno postiže lifting lica.

Faktori rasta

Iako se traganje za izvorom večne mladosti nastavlja, napredak u oblasti nege kože daje odlične rezultate. Jedno od najvećih otkrića u ovoj oblasti je pronalazak epidermalnog faktora rasta (epidermal growth factor- EGF, kraće: growth factor-GF) 1986. Naučnici Stenley Cohen i Rita Levi-Motalcini su za ovaj rad dobili Nobelovu nagradu za medicinu, koji je otvorio vrata za razumevanje načina na koji ćelije komuniciraju među sobom tokom ćelijskog rasta. Time je zauvek promenjen način posmatranja rejuvenacije kože, posebno u vezi formula po kojima se prave proizvodi za negu . Laboratorijski izvedeni oilgopeptid, GF je anti-aging sastojak koji pospešuje obnovu ćelija i zarastanje ožiljaka. On ima moćna regenerativna svojstva, što ima veliki značaj u prevenciji starenja kože. GF je vitalni protein u dermalnom sloju kože koji stimuliše proizvodnju kolagena.

Kako GF funkcioniše?
Kao bitan deo regeneracije kože posle traume , GF ubrzava zarastanje, omogućavajući da se kože oporavi brzo i ravnomerno. Kad se preparat sa faktorima rasta nanese na kožu, počinje regeneracija tkiva . Proteini potpomažu regeneraciju tako što ubrzavaju cirkulaciju, povećavaju broj fibroblasta, pospešuju akumulaciju kolagena i formiranje krvnih sudova.
Proizvodnja prirodnog GF-a znatno se usporava kada je prisutna UV svetlost, ometajući sposobnost tela da se zaleči.

Kako rade faktori rasta- preparati sa faktorima rasta?
 - Stimulišu biohemijske puteve koji unapređuju opravak tkiva
 - Stimulišu stvaranje kolagena i elastičnih vlakana koji daju koži mekoću i elastičnost
 - Sinergična interakcija više faktora rasta sa proteinima u epidermu i dermu dovodi do regeneracije kože
Faktori rasta se nanose na površinu kože i prodiru do epiderma i u teoriji trebaju da "oplode"-kožu.
Kreme za kožu koje sadrže fiziološki izbalansiranu mešavinu faktora rasta i proteina su u mogućnosti da preokrenu znake i simptome kao što su:

 - unutrašnje starenje kože prouzrokovano prirodnim putem
 - spoljašnje starenje kože nastalo uticajem sredine u kojoj živimo

U unutrašnjem starenju:
 - slabi moć ćelija da se repliciraju ili dele
 - količina kolagena u koži opada tokom vremena (oko 1% godišnje)
 - degradacija kolagena se povećava, tako da se dermis smanji za oko 20% kod starijih ljudi
 - elastična vlakna se oštete i izazivaju opuštanje kože

Spoljašnje starenje:
spoljni efekti su takođe odgovorni za process brzog starenja, posebno UV zračenje . Spoljašnji faktori prouzrokuju degradaciju kolagena, kao i drugih ključnih elemenata kože.

Kakve efekte daju faktori rasta iz krema?

Rezultati iz više kontrolisanih kliničkih studija su pokazali da primena krema koje sadrže faktore rasta:
 - smanjuje pojavu finih linija i bora, kao rezultat nove sinteze kolagena
 - poboljšava izgled starosnih fleka i ujednačava pigmentaciju
 - smanjuje grubost kože
 - poboljšava teksturu kože i elastičnost
 - poboljšava glatkoću kožeTrenutno, postoji nekoliko topikalnih preparata koji sadrže jedan ili više faktora rasta i citokina Oni mogu sadržati rastvorlji kolagen, miks proteina i antioksidanata kako bi se neutralisali slobodni radikali.
Svaki tip ćelije u koži luči odredjeni protein pozrat kao faktor rasta. Ovi prirodni proteini su prisutni u epidermu i u dermu. Melanociti, fibroblast i keratinocidi su tipovi ćelija koji mogu da proizvode faktor rasta. Ovi specijalni proteini igraju važnu ulogu: štite kožu i pomažu u pravilnom odvijanju funkcija unutar derma i epiderma.
Topikalni proizvodi za negu kože koji sadrže faktore rasta, koriste se u kozmetičke svrhe. Kozmetičke supstance, koje se mogu naći  u nekim visoko sofisticiranim proizvodima, su supstance koje obezbedjuju mešavinu koja je istovremeno od kozmetičke i od terapeutske koristi.

Sa pojavom novih proizvoda, loša koža može biti stvar prošlosti.


Caelestia CS© 2015 CAELESTIA I All rights reserved