Lečenje akni - Blue Light Therapy


FDA (The Food and Drug Administration : FDA or USFDA) je odobrila upotrebu plave svetlosti, talasne dužine 400-455 nm, u lečenju akni. Ova terapija ne koristi ultraljubičasto svetlo, niti laser. Delovanje plave svetlosti uništava Propionibacterium acnes u korenu upalnog procesa.
Mnoge kliničke studije renomiranih instituta su pokazale poboljšanje i do 80% (Light Therapy in the Treatment of Acne vulgaris. Dermatol Surg 30: 139-146, 2004; Dr. C. Borelli, Münchener Universitätsklinik, Bericht im Hautarzt 11, S.1027-1032, 2005).

Kod terapije plavom svetlošću se koristi svojstvo Porphyrin-a , koji proizvode bakterije, da apsorbuje plavu svetlost . Zračenjem sondom ili lampom tokom tretmana, na površini kože nastaju radikali kiseonika koji uništavaju bakterije, izazivače akni i zapaljenskih procesa. Čak i onda kada bakterije nisu direktni krivci za nastanak akni, one se svakako nalaze u porama kože i predstavljaju potencijalni uzrok stvaranja novih .Tretmani su brzi i jednostavni. Pacijenti sede ili leže tokom tretmana , a izvor svetlosti je u neposrednoj blizini njihovog lica, u vremenu od max. 15-20 min. po tretmanu.
Pacijenti ne osećaju nikakav bol, niti nelagodnost tokom tretmana, tako da nakon istog nastavljaju najnormalnije svoje uobičajene aktivnosti.
Tretmani se obično, kada se rade u ovim vremenskim okvirima, ponavljaju nedeljno, sve do postizanja optimalnih rezultata, koji zavise od stepena težine akni.

Rizici i korist od tretmana plavom svetlošću

Plavo svetlo je neinvazivna i bezbedna metoda ciljanog delovanja na lojne žlezde, a ne na okolno tkivo.
Većina pacijenata vrlo brzo primeti promene, mada treba napomenuti da terapija zahteva upornost i strpljenje. Ono što je vrlo važno je da su rezultati uglavnom trajni i svako obnavljanje tretmana, samo doprinosi poboljšanju stanja aknozne kože. Tretman akni plavom svetlošću se sprovodi specijalnim aparatima koji emituju svetlost preko posebnih led-lampi talasne dužine od 400-455 nm, što je na granici vidljive svetlosti, i nešto ispod UV zračenja.
Terapija plavnom svetlošću može biti odlična dopuna medikamentoznoj terapiji u slučaju teških oblika akni i zapaljenja kože.
Najveća prednost terapije svetlošću je što je potpuno bezbedna za kožu, što nema korišćenja hemijskih supstanci i drugih materija, tako da nema ni neželjenih dejstava, British Jornal of Dermatology je objavio studiju o dejstvu terapije svetlošću sprovedenu u Imperial College od Science, Technology and Medicine, Hammersmith Hospital, London, kod 100 pacijenata sa lakšim i srednje teškim oblicima akni. Pacijenti su podeljeni u 4 grupe i lečeni sledećim terapijama:
Grupa 1-plava svetlost,
Grupa 2-mešano plava+crvena svetlost,
Grupa 3-hladna bela svetlost i
Grupa 4-mast sa 5% Benzolylperoxid-om.


Grupe lečene svetlošću su dobijale jednokratnu terapiju u trajanju od 15 min./dnevno. Studija je pokazala da je terapija u toku 12 nedelja dala poboljšanje u 76% slučajeva kod Grupe 1 i 2 . Rezultati ostalih grupa su bili značajno manji. Terapija 5% Benzolylperoxid-om je pokazala da može doći do isušivanja kože i neprijatnog svraba.Caelestia CS© 2015 CAELESTIA I All rights reserved