Akne - Acne Vulgaris

Jednim od uzroka se smatra abnormalni odgovor na inače uredan nivo muškog hormona - testosterona. Akne se obično gube oko dvadesete godine života, ali ponekad mogu trajati i desetak godina duže.
Uzroci nastanka akni najčešće su: promena hormonske aktivnosti, naročito u vreme puberteta i menstrualnog ciklusa, iritacija kože, anabolni steroidi, trudnoća, policistični jajnici, Cushingov sindrom, menopauza i manjak estrogena.
Nastanku akni prethodi pojačana sekrecija lojnih žlezda zajedno sa zatvaranjem pora na koži izumrlim ćelijama epiderma. Na taj način se stvara idealno okruženje za razmnožavanje bakterija: Propinibacterium Acnes, Staphylococcus Epidermidis. Dolazi do pojave malih upalnih lezija na koži. Razlikuju se:

 - komedon,
 - papule
 - pustule
 - manji čvorići
 - inflamirane ciste

Mogu se javiti na licu, leđima, ramenima, gornjim delovima ruku.
Zbog svoje rezistencije tj. ponovljenog javljanja, a u slučaju nekih akni i ostavljanja ožiljaka (Acne scars), mogu dovesti do depresije i psihičkih tegoba.


Akne nisu samo problem puberteta. Vrlo često se sreću kod odraslih. U kasnijem dobu javljaju se kao deo kliničke slike rozacee (Acne rosacea).
Znaju da budu uzročnici velikih psihičkih problema, nesigurnosti i kao takve su često potcenjene. Svi koji se bore sa problemom akni, ujedno se bore i sa predrasudama, osećaju se manje vrednim u komunikaciji sa drugima.
Moderna dermatologija raspolaže bezbrojnim terapijskim mogućnostima.
Akne se mogu lokalno tretirati kremama i losionima, ali i sistemski medikamentima. Kod lakših oblika je dovoljna lokalna terapija, a kod težih formi se uključuju lekovi specijalne namene i delovanja.
U upotrebi su supstance za dezinfekciju, ali i antibiotici koji sprečavaju razvoj bakterija, izazivača akni.
Svi koji imaju problem sa aknama moraju da se naoružaju strpljenjem , pošto se taj problem ne rešava preko noći.


Vrlo važno za pacijente koji se leče od aknoznih promena na koži jeste pravilna i redovna nega i higijena kože. U to spadaju najmanje po jedan preparat za čišćenje kože i krema za negu. U oba slučaja to moraju da budu pravilno odabrani preparati, usklađeni sa aktuelnom terapijom, kako zbog pogrešnog izbora ne bi došlo do pogoršanja stanja.
Mnogi preparati koji se nalaze u slobodnoj prodaji su vrlo često agresivni i vode pogoršanju stanja kože. U primeni je i terapija hormonima, ali nju moraju da sprovode lekari određenih specijalnosti, strogo kontrolišući razvoj situacije.

Što se tiče ishrane, vrlo su oprečni rezultati medicinskih ispitivanja, ali je svakako zdrava i izbalansirana ishrana dobra osnova za lečenje akni. Uz to idu i boravak na svežem vazduhu, kao i redovna fizička aktivnost.


Caelestia CS



© 2015 CAELESTIA I All rights reserved