Žalfija i ruzmarin u nezi kože i kose

Uprkos činjenici što je tržište preplavljeno kozmetičkim preparatima koji sadrže različite sintetske materije, raste potreba, a samim tim i potražnja za preparatima koji sadrže biljne principe kao aktivne supstance. Naravno, lepota kože i kose zavisi, pre svega, od zdravstvenog stanja osobe, režima ishrane, načina života, radnog okruženja, klimatskih uslova, ali i navika u nezi kože. Te navike sigurno je potrebno menjati i prilagođavati uslovima sredine. Tako, na primer, tokom leta, usled velikih vrućina, dolazi do dehidratacije kože i povećanja nivoa melanina, što dovodi do pojave borica, pegica i fleka, opekotina i hiperpigmentacije. S druge strane, zimi, zbog vetra i velike hladnoće, koža se isušuje, peruta i puca. Jedna od značajnih karakteristika biljnih principa jeste to što su po sastavu dovoljno kompleksni i raznoliki da utiču na biološke procese u koži i da je istovremeno hrane i neguju. Često samo jedan biljni ekstrakt može sadržati različite vitamine, antioksidanse, ulja, uključujući i etarska, hidrokoloide, proteine, terpenoide, što omogućava da se, u različitim koncentracijama i formulacijama, taj ekstrakt koristi u terapiji različitih problema, ali i nezi i ishrani kože.
Koža je spoljašnji omotač tela, a ujedno i najveći ljudski organ. Njene funkcije su brojne: zaštitna (od spoljašnje sredine), mehanička, imunska, senzorno-čulna, endokrina. Koža se sastoji od epitela (epidermis) i vezivnog tkiva (dermis), ispod koga se nalazi potkožno tkivo (hipodermis) s različitom količinom masnog tkiva. Koža se često od različitih iritacija i preteranog isušivanja brani povećanim lučenjem sebuma, što može dovesti do pojave bubuljica i akni. Lojne žlezde su najbrojnije i najveće na sredini leđa, na čelu i na licu. Sebum oblaže kožu i osnovna mu je uloga da spreči njeno isušivanje, a ima i blagu baktericidnu i fungicidnu aktivnost. Masnu kožu karakteriše uvećanje lojnih žlezda na licu i povećano lučenje sebuma. Koža počinje da se sjaji, pore se šire, a usled nakupljanja loja unutar folikula dlake dolazi do pojave komedona. Dermokozmetički proizvodi koji se koriste za negu masne kože treba da smanjuju sebum i uklanjaju nečistoću s njene površine, patogene mikroorganizme i njihove metaboličke proizvode. Najčešće su u obliku hidrogela, krem-gelova ili U/V kremova. Ne smeju da maste kožu već treba da je vlaže. Za izradu tih preparata treba da se koriste laki, nekomedoni emolijensi.

Herbalna kozmetika uvek je veliki izazov, jer sem dobijanja biljnog ekstrakta odgovarajućeg kvaliteta, zahteva i pažljivu formulaciju, obradu i proizvodnju, da bi se sve karakteristike tog ekstrakta zadržale u finalnom proizvodu. Zahvaljujući raznovrsnim aktivnim principima, biljni ekstrakti ispoljavaju antiseptičko, analgetičko, ali i stimulativno delovanje na kožu i povećavaju njenu prokrvljenost. Među najefikasnije u smanjenju prevelikog lučenja sebuma ubrajaju se etarsko ulje ruzmarina, glikolni ekstrakt lista ruzmarina i glikolni ekstrakt lista žalfije.

Od starih Egipćana, Rimljana i Grka pa sve do naših dana, ruzmarin (Rosmarinus officinalis), biljka iz familije Lamiaceae, posebno je cenjen. Ime mu potiče od latinskih reči Ros marinus, što znači "morska ruža". Etarsko ulje ruzmarina dobija se iz svežih listova destilacijom pomoću vodene pare ili maceracijom. Od aktivnih komponenata to etarsko ulje sadrži monoterpene (α i β pinen, kamfor, eukaliptol, borneol, bornil-acetat) i seskviterpene (α i β tujon).

S kozmetološke tačke gledišta, ruzmarin je značajan jer poboljšava prokrvljenost kože i pozitivan uticaj na svežinu i ukupno zdravlje kože i kose. Ruzmarin smiruje i regeneriše problematičnu kožu, a najbolje ga je koristiti za mešovitu kožu, masnu kožu sklonu aknama i stariju kožu kojoj nedostaje tonus. Zbog svog antiseptičkog i adstringentnog delovanja, ekstrakt ruzmarina koristi se u tonicima za negu masnog tipa kože. On reguliše sekreciju sebuma i čisti kožu, a pripisuje mu se i dejstvo "čistača kože" jer otvara pore i omogućava izlazak nečistoća na njenu površinu. Koristan je i za negu masne i perutanju sklone kože glave, a smanjuje i opadanje kose. Ruzmarin sadrži i snažne antioksidanse, pa je veoma zanimljiv i za formulaciju antiejdž preparata. Etarsko ulje ruzmarina koristi se i u losionima protiv opadanja kose, pastama za zube i šamponima za kosu.

Latinsko ime žalfije Salvia officinalis, familija Lamiaceae, samo po sebi dovoljno govori o njenim lekovitim moćima, jer potiče od reči salvare, što znači spasti. U srednjem veku govorilo se da onaj ko sadi žalfiju u svom vrtu nikada ne bi smeo da bude bolestan. U prošlosti žalfiju su nazivali "sveta trava" i "spasonosna žalfija". Rimljani su od nje pravili antiseptičke rastvore.




U kozmetičkoj industriji koristi se glikolni ekstrakt lista žalfije koji obiluje aktivnim principima. Najznačajniji su terpenoidi tujon i kamfor, monoterpeni (α pinen, kamfen, limonen), monoterpenoli, terpenski estri, seskviterpeni. Tu su potom i flavonoidi, fenolne kiseline, tanini, glikolna kiselina, vitamini C i P. Ekstrakt žalfije ima antiseptička svojstva, a naročito je efikasan u borbi protiv gram pozitivnih koka (streptokoke, stafilokoke). Pokazuje i efikasnost protiv gljivičnih infekcija izazvanih kandidom, a ima i potentno antivirusno dejstvo. Koristi se u tonicima za negu masnog tipa kože, u dezodoransima, kupkama, šamponima, pastama za zube. Vodeni ekstrakt lista žalfije može se koristiti i kao balzam za kosu.
Aromatično ulje žalfije, koje uglavnom sadrži do 20% čistog etarskog ulja žalfije, koristi se i u aromaterapiji za lečenje mnogobrojnih problema - od respiratornih infekcija (grip, sinuzitis, bronihitis), preko herpesa i drugih virusnih infekcija, do opadanja kose i kožnih problema poput preteranog znojenja, celulita, kožnih infekcija, ublažavanja ožiljaka. Sastavni je deo smeše etarskih ulja koja se koriste u terapiji akni, rozacee, heloida, psorijaze, seboreičnog ekcema, površinskih opekotina, fisura, ispucale kože i posekotina.



mr farm. spec. Jelena Đorđević
Farmakon


© 2015 CAELESTIA I All rights reserved