Uvod - Nega

Nega kože podrazumeva kompletnu negu tela koje je "upakovano" u kožu, ujedno i naš najveći organ. Negom postižemo subjektivno efekat dobrog osećaja, ali i činimo nešto za zaštitu kože koja je izložena svim spoljnim uticajina, klimatskim, prljavštini, infekciji, raznim bolestima i fizičkim povredama.
U negu spadaju : nega kože, kose, zuba i usne duplje, čišćenje i nega noktiju-manikir i pedikir, neutralizacija mirisa znoja dezodoransima, parfemima, depilacija-ulanjanje malja, upotreba dekorativne kozmetike; kod muškaraca i brijanje. Prethodni stepen nege je higijena celog tela, kože, kose, zuba, noktiju. Higijena predstavlja preventivu u nastajanju mnogobrojnih bolesti, ali i našu obavezu prema samima sebi, kao i okolini sa kojom smo u stalnoj interakciji.
Baza za svaku vrstu nege jeste upotreba vode i higijenskih sredstava za uklanjanje nečistoće, kao i za sprečavanje razvoja mikroorganizama, uzročnika mnogih oboljenja.
Istorijski, nega i higijena tela je imala različito značenje za narode i civilizacije u različitim delovima sveta.
Reč higijena dolazi iz grčkog jezika i vezuje se za boginju zdravlja, Higiju. U užem smislu ona predstavlja mere sprečavanja infekcija , a u sebi sadrži pojmove : pranje/čišćenje, dezinfekciju i sterilizaciju. U svakodnevnoj upotrebi reč higijena se poistovećuje sa čistoćom, koja je samo jedan segment ovog pojma.
U vreme Rimskog i Osmanskog carstva, kultura nege tela je bila na vrlo visokom nivou i postojao je kult zajedničkih i privatnih kupatila, što nije bio slučaj u srednjem veku, kada su vladale vrlo loše higijenske navike. Nažalost, skoro do kraja 18. veka, lekari u Evropi su širili mišljenje da su voda i vazduh opasni po organizam, te da je odeća idealna zaštita od tih
"negativnih" uticaja. Čak je i puderisanje zadovoljavalo njihove kriterijume zaštite tela, te kao takvo i preporučivano.
Srećom, građansko društvo i industrijska revolucija u 19. veku su postavili temelje kvalitetne higijene i počela je masovna proizvodnja sapuna.
U suštini, cilj nege tela je pre svega sprečavanje ili ublažavanje potencijalnih bolesti, ali i bolje funkcionisanje u socijalnom , društvenom životu ljudi, ublažavanjem neprijatnih mirisa tela, iako su oni apsolutno prirodni i zajedno sa feromonima nosioci informacija o našem telu.

Manjak higijene u bilo kojim okolnostima predstavlja odličnu priliku za stvaranje infekcija i napad parazita.
Međutim, moderna nauka oštro kritikuje sredstva za održavanje kako higijene tela, tako i prostora, pribora u svakodnevnom životu, kao i navike modernog čoveka. Naučnici tvrde da preterivanje u higijeni dovodi do pijave mnogobrojnih alergija, bolesti modernog doba, obzirom da je deci od najranijeg detinjstva uskraćen kontakt sa nekom normalnom količinom mikroorganizama iz okruženja, te onda imuni sistem reaguje i na najnormalnije materije kao što su polen ili kućna prašina. Naučnici koji se bave evolucijom tvrde da je ljudsko telo programirano da živi u simbiozi sa mnogobrojnim mikroorganizmima, što u samom telu, tako i u okruženju.Na našoj koži se nalazi fini sloj, prirodni kiseli omotač ili hidro lipidni film, pH vrednosti između 4-6, koji nas štiti od negativnih uticaja spoljne okoline. Svako remećenje ove ravnoteže dovodi do promena na zdravoj koži. Preteranim korišćenjem sredstava za čišćenje, posebno onim koji imaju visoke pH - vrednosti, npr. alkalni sapuni, oštećuje se zaštita kože i dovodi do nepotrebnih problema sa kožom tela.

Postoji veliki broj sredstava za održavanje higijene i nege tela, a razliku čine sastojci koji nam pomažu da dovedemo našu kožu u optimalno, zdravo stanje. Svakako, u korišćenju svih tih sredstava treba biti vrlo umeren i dobro odrediti namenu istog, kao i potrebu naše kože za nekim od dodataka.


Caelestia CS
© 2015 CAELESTIA I All rights reserved